Mestarimielen taidot osa 2 – Mielen esteiden ylittäminen

16.12.2022

Kirjoittelin viime kerralla mielen esteistä ja niiden tunnistamisesta. Tässä kirjoituksessa vinkkaan, miten mielen esteitä voi vähentää ja ylittää. Jos et ole lukenut vielä osaa 1, suosittelen, että luet ensin sen (https://kompassio.fi/mestarimielen-taidot-osa-1-tule-tietoiseksi-mielesi-esteista/) ja sitten vasta tämän.

Osassa 1 lainasin John Kabat-Zinin ajattelua mielen esteistä. Kertauksena tässä vielä nämä viisi mielen estettä tietoiselle läsnäololle (ja minun tulkintani mukaan ylipäätään tasapainoiselle elämälle, kasvulle ja hyvinvoinnille):

Takertuminen: Takertuminen tai halu johonkin muuhun kuin mitä on. Mieli janoaa jotakin, joka on helppoa, tuttua ja turvallista sen sijaan, että kannustaisi uuden äärelle. Tässä on kyse ns. pikavoitoista, jotta aivot pääsevät juuri sillä hetkellä mahdollisimman pienin ponnistuksin.

Välttely: Vältellään uusien asioiden kokeilua. Sisäinen ääni saattaa sanoa esimerkiksi ”Ensi viikolla sitten.”

Väsymys: Väsyneenä uusien asioiden käytäntöönpano on vaikeaa. Mieli saattaa kertoa, että ”en jaksa nyt” tai ”en näin väsyneenä voi”.

Levottomuus: Poukkoileva mieli ja myrskyävä tunnemaailma vie mielen helposti ”Liian kiire, liikaa asioita meneillään” -moodiin, jolloin muutoksen eteen vaadittavat käytännön teot jäävät kiireen jalkoihin.

Epäily: Tämä mielen este liittyy panos-hyöty -suhteeseen. Koska muutos vaatii panostusta, siitä odotetaan myös hyötyä. Sisäinen tarina saattaa epäilyn kohdalla kuulua ”Ei kannata. Ei tästä ole mitään hyötyä.”

Näiden lisäksi ja myös näiden taustalla vaikuttaa uskomusmaailmamme ja sen mukainen sisäinen tarina, joka on hyvin usein muutosten tai kehityksen esteenä.

 

Mitä taitoja mielen esteiden ylittäminen vaatii?

 

Tunne, että et saa aikaiseksi sitä, mitä haluat tai elämä ei tunnu omalta, on merkki siitä, että mielen esteet ovat ottaneet vallan. Kun opit tunnistamaan mielesi esteitä, on mahdollista päästä esteistä yli tai vähentää esteitä ylipäätään. Ihan ensiksi kuitenkin on tunnistettava ne taidot, joita mielen esteiden ylittämisessä vaaditaan. Esitän, että keskeisimmät mielen taidot ovat:

Itsetuntemus: Tiedät kuka olet, mitä haluat ja mitkä ovat tärkeimmät arvosi. Voi tuntua itsestään selvältä, mutta ei useinkaan ole sitä. Moni hukkaa kiireessä ja väsymyksessä oman itsensä ja elää muiden määrittelemää ja jopa omien arvojen vastaista elämää.

Uteliaisuus ja avoin mieli: Taito ottaa jokainen hetki ja tilanne uutena, nähdä ympärilleen ja suhtautua avoimesti erilaisiin näkökulmiin, ihmisiin ja mielipiteisiin. Pienet lapset ovat tässä paras vertailukohde. Kykenetkö samanlaiseen uteliaisuuteen kuin lapsi, jolle jokainen asia on aina uusi ja mahdollisuuksia täynnä?

Läsnäolo- ja tietoisuustaidot: Taito elää ja olla läsnä hetkessä ja olla tietoinen juuri tässä hetkessä olevista asioista. Kyky aidosti kuunnella toista ihmistä ilman mielen sinkoilua menneeseen ja tulevaan. Tätä taitoa haastaa jatkuvat keskeytykset, joista pahin on yleensä oma mielemme.

Resilienssi: Taito kohdata vastoinkäymisiä jäämättä rypemään niihin. Nähdä kasvunmahdollisuus myös hankalissa ja ikävissä tilanteissa.

Rohkeus ja päättäväisyys: Uskallusta tehdä isojakin päätöksiä ja edetä kohti sitä, mitä haluaa. Uskallusta asettaa rajoja ja tavoitteita ja pitää niistä kiinni. Halua tehdä asioita siten, että elämä on omannäköistä elämää.

Näitä edellä mainittuja taitoja kehittämällä mielesi ei tee tepposia ja vie sinua sivuraiteille, vaan se palvelee sinua ja sinun tarpeitasi. Ja jos katsot listaa työsilmälasit päässäsi, huomaat ehkä että kaikkia näitä taitoja tarvitaan nykytyöelämässä, jos haluaa toimia tehokkaasti ja tehdä työnsä laadukkaasti. Kyse on siinä mielessä oman henkisen pääoman arvon kasvattamisesta.

 

No miten sitten käytännössä? Mestarimielen pikaopas

 

Tässä viisi vinkkiä oman mielen esteiden vähentämiseen ja ylittämiseen:

1. Lyhyt vs. pitkä tähtäin: Ihan ensiksi tartun pikavoittoihin ja niiden karsimiseen. Sen sijaan, että optimoit asioita lyhyellä tähtäimellä, pyri säätämään ajattelutapasi pitkälle tähtäimelle. Helpoin ja nopein ratkaisu voi tuntua juuri nyt parhaalta, mutta onko se sitä pitkällä tähtäimellä? Jos nyt jätät tekemättä jotain uutta ja haastavaa, koska se tuntuu vaikealta (ja mielesi sanoo, ettet voi), minne pääset pidemmällä tähtäimellä? Olemassa oleviin toimintamalleihin takertumisesta pääsee eroon vain tekemällä pieniä asioita kerrallaan toisin kuin ennen. Tässä ohjenuorana toimii parhaiten omat arvot ja niiden äärelle pysähtyminen: onko valintani eri tilanteissa arvojeni mukainen pitkällä aikavälillä?

2. Pysähtyminen valintojen äärelle: Teetkö tietoisia valintoja vai toimitko automaatiolla sen enempää pohtimatta? Seuraavan kerran, kun olet valinnan äärellä, pysähdy ja tule tietoiseksi tilanteesta. Mitä mielesi sanoo tilanteessa? Onko mielen tarina totta? Mitä oikeasti tarvitset? Ja kun olet tehnyt tietoisen valintasi, hyväksy mitä se tuo tullessaan, mitä ikinä se onkaan. Tärkeintä on, että olet ollut tietoinen valinnan hetkellä. Jos esimerkiksi olet päättänyt alkaa liikkua enemmän ja katsoa Netflixiä vähemmän, kohtaat tilanteita, joissa sinun tulee valita kumpaan käytät aikaasi. Jos tietoisesti valitset Netflixin, hyväksy valintasi ja siihen liittyvät mahdolliset negatiivisetkin tunteet. Tietoisuus automaation sijaan kehittää mieltäsi hyvään suuntaan. Ehkä seuraavalla kerralla tietoinen valintasi vie sinut lenkille.

3. Usein vähemmän on enemmän: Puskemisen sijaan voisitko päästää irti? Pakon tunne tehdä jotain tai saada jotain aikaiseksi on yleensä mielen jekku. Sen sijaan, että uskot pakon ja puskemisen tarpeen viestiä, mitä, jos päästäisitkin irti etkä kohdistaisi tämän ”pakon” kohteeseen mitään huomiota? Itselläni on sellainen hyväksi havaittu sääntö, että kun mieleni kertoo minulle (yleensä töihin liittyen), että ”nyt on pakko sitä ja sitä…”, lopetan juuri kyseisen asian tekemisen ja teen jotain ihan muuta. Käyn kävelyllä, teen lyhyen hengitysharjoituksen tai juon kupin kahvia ihan rauhassa. 99 % kerroista, kun olen toiminut näin, seuraavat hetket kyseisen asian äärellä ovat huomattavasti mukavampia, luovempia ja laadukkaampia. Suosittelen kokeilemaan.

4. Kehotietoisuus ja keho-mieli-yhteys: Kuuntelemalla oman kehon viestejä, oppii paljon itsestään ja samalla voi saavuttaa aivan uuden tason stressinhallinnassa. Tunteiden kehollisuus on osoitettu jo kauan aikaa sitten. Aistimalla omia tunteitasi kehossa juuri nyt, kehität tietoisuus- ja läsnäolotaitojasi ja selätät mielesi esteitä: Missä kohtaa kehoa tunne on ja mitä kehossa tapahtuu tunteen ollessa läsnä? Toien tapa kehittää kehotietoisuutta ja läsnäolotaitoja on harjoittaa säännöllistä kehomeditaatiota (body scan). Kehomeditaatiossa yksinkertaisesti pysähdyt hengityksesi ja kehosi äärelle ja viet huomiosi kehon eri osiin aistien kehonosissa olevia tuntemuksia. Kehomeditaation harjoittamisen tueksi netistä löytyy lukuisia valmiita nauhoitteita ja niihin tukeutuminen on ainakin aluksi suositeltavaa. Kehomme on viisas ja sitä kuuntelemalla viisastuu myös mieli.

5. Stressinhallinta ja kokonaishyvinvointi: Stressaantunut mieli on täynnä esteitä ja kaiken keskiössä onkin lopulta itsestä huolehtiminen. Stressaantuneena mieli käy ylikierroksilla, joka aiheuttaa levottomuutta ja keskittymisvaikeuksia, joka puolestaan johtaa tietoisten valintojen sijaan automaattisen toimintaan ja reaktiivisuuteen ja joka voi viedä huomaamatta jopa oman arvomaailman vastaiseen elämäntyyliin. Uni, hyvä ravinto, liikunta, työpäivän tauotus ja tavat irtaantua työstä säännöllisesti ovat tärkeimmät keinot stressinhallinnassa. Myös hyvien sosiaalisten suhteiden vaaliminen ja itselle tärkeiden asioiden tekeminen tasapainottavat hermostoamme. Haastan sinut pohtimaan omia stressinhallinnan keinojasi ja käyttämään niitä aktiivisesti, jo ennen kuin kuorma kasvaa liian suureksi. Vain sinä itse voit hallita stressiäsi ja pitää huolta hyvinvoinnistasi.

 

Jos nyt kuulet mielesi kertova, että ”en minä tällaiseen voi ryhtyä” tai ”ei minun luonteellani jaksa pysähtyä hengittelemään” tai ”ei minulla ole aikaa harjoittaa mieltäni”, voitko pysähtyä näiden mielen viestien äärelle ja pohtia ovatko ne totta? Vai ovatko ne mielen esteitä, jotka ovat tielläsi kohti parempaa vointia, tehokkaampaa työotetta ja oman näköistäsi elämää? Voit aloittaa pienillä muutoksilla ja harjoituksilla ja edetä, kun huomaat, mikä vaikutus säännöllisellä mielen harjoittamisella on.

Hyvän mielen terveisin,

Tiina