Energiatalletukset

12.01.2019

Näin sydäntalvella – jos tätä Etelä-Suomen tilannetta voi talveksi kutsua – on monen meidän energiatasomme koetuksella. Pimeys vaikuttaa meihin kaikkiin, osaan enemmän kuin toisiin. Ulkoilma ei houkuttele samalla tavoin, kun valoisaan aikaan, erilaiset mieliteot ohjaavat syömistämme eikä jaksa oikein olla kovin sosiaalinenkaan – koska väsyttää. Työelämässä on juuri alkanut kiihkeä kevätkausi, joka perinteisesti huipentuu siihen, että maailma tehdään valmiiksi juhannukseen mennessä (juuri tehtiin sama jouluun mennessä). Kun tähän yhtälöön lisätään mahdolliset lasten harrastukset ja omat henkilökohtaiset töiden ulkopuoliset sitoumukset, saattaa lopputuloksena olla niin sanottu arjen härdelli, jota et pyöritä enää sinä, vaan se härdelli pyörittää sinua.

Vastaisku väsymykselle löytyy kehon, mielen ja hengen ravitsemisesta. Integraalisen hyvinvointiajattelun mukaan voimme lisätä energiatasoamme tekemällä energiatalletuksia hyvinvoinnin eri osa-alueille. Kun panostamme energiatason nostoon kokonaisvaltaisesti, eri talletukset alkavat kasvaa korkoa – ja sitten korkoa korolle. Ravitsemalla itseämme kokonaisvaltaisesti pysymme vireessä, iloisina ja onnellisina. Paha härdellioravanpyörä on siis käännettävissä hyväksi energiaoravanpyöräksi. Pyydänkin sinua nyt hetkeksi pysähtymään ja pohtimaan, miten voisit lisätä energiatasoasi kokonaisvaltaisemmin:

Miten ravitsen kehoani? Liikunko säännöllisesti ja itselleni mieluisalla tavalla? Entä ruokavalioni  – onko siinä riittävästi kasviksia, marjoja, kuituja ja hyviä rasvoja?

Millä ravitsen mieltäni? Kehitänkö itseäni lukemalla, käymällä rikkaita keskusteluja eri ihmisten kanssa tai opiskelemalla? Milloin olen viimeksi pohtinut tekemisieni ja elämäni merkitystä?

Miten ravitsen henkistä hyvinvointiani? Maltanko pysähtyä mietiskelemään tai meditoimaan? Millainen on luontoyhteyteni?

Edellä olevien kysymysten pohdiskelu auttaa meitä ensinnäkin pysähtymään oman hyvinvointimme äärelle, ja lisäksi ne auttavat meitä tekemään itsellemme oikeita ja hyvinvointiamme edistäviä valintoja, energiatalletuksia. Itse koen, että helpointa on tehdä energiatalletuksia kehon hyvinvoinnin parantamiseksi: syödä fiksummin ja liikkua itseään kuunnellen ja kehoa haastaen. Haastavampaa minulle on aina ollut ravita mieltäni ja henkeäni. Olen kuitenkin asettanut itselleni tavoitteeksi tallettaa energiaa mielelleni opiskelun ja rikkaiden keskustelujen muodossa ja henkistä energiaani kasvatan päivittäisellä meditoinnilla. Viimeksi mainittu vaikuttaa olevan ihmisille se haasteellisin, kuten myös itselleni. Pysähtyä, hengittää ja olla vain itsensä kanssa. Minulle rutiiniksi tähän on monen erilaisen itseni haastamisen ja kokeilun jälkeen muodostunut iltameditaatio piikkimaton päällä maaten. Aluksi jouduin hiukan pakottamaan itseäni, mutta nyt en osaa olla ilman. Uusien rutiinien vakiinnuttaminen vaatiikin sitoutumista ja toistoja, toistoja, toistoja. Mikä on sinun uusi energianlisäämisen rutiinisi vuonna 2020? Vinkki: Aloita pienillä teoilla ja muutoksilla. Jos teet tänään pienen talletuksen niin kehon, mielen kuin hengen ravitsemiseksi, huomaat eron olossasi pian. Muutos olossasi taas kannustaa sinua uusiin energiatalletuksiin!

Energistä talven jatkoa kaikille!

Coach Tiina
”Ole rohkeasti hyvä itsellesi!”