Hyvä arki!

Juhlakausi ja pitkät pyhät ovat takana ja paluu arkeen edessä. Jaksan kyllä innostua juhlista, koristelusta, kokkaamisesta, aikatauluttomuudesta ja rytmin rikkoutumisesta, mutta sisimmältäni olen suuri arjen rakastaja.

Vaikka lomilla on merkittävä palauttava vaikutus meihin, ja kaikesta irtipäästäminen on toisinaan erittäin tärkeää, arjella on meihin suurempi hyvinvointivaikutus – kun vaan otamme arjesta sen hyvät puolet hyötykäyttöön emmekä anna arjen ylikuormittaa meitä. Hyvän arjen vaaliminen onkin paras hyvinvointiteko, jonka voit itsellesi tehdä.

Useimmille meistä arki tarkoittaa säännöllistä rytmiä, rutiineja ja aikatauluja. Nämä kaikki tuovat turvallisuuden ja hallinnan tunnetta elämään. Heräämme samaan aikaan, syömme tutun joka-aamuisen aamiaisen, tartumme päivän velvollisuuksiin tai muihin rutiineihin. Iltarutiinit vievät meidät kutakuinkin samoihin aikoihin nukkumaan joka ilta. Arki tuo myös merkityksellisyyttä elämäämme, kun teemme mielekästä työtä, osallistumme harrastusryhmiin tai olemme uuden vuoden kunniaksi aloittaneet uuden harrastuksen, jossa kehitämme itseämme. Merkityksellisyyden tunne lisää tutkitusti onnellisuutta. Olisikin hienoa, jos merkityksellisyys on osa arkeasi eikä pelkästään lomia. Hyvässä arjessa kuulumme myös erilaisiin yhteisöihin, saamme toteuttaa itseämme ja kehittää uusia taitoja. Nämä kaikki ruokkivat psykologisia perustarpeitamme ja lisäävät onnellisuuttamme. Go arki Go!

Minun hyvä arkeni koostuu juuri rytmistä ja rutiineista – ihanista tylsistä toistuvista asioista, kuten aamusmoothie, happihyppy ennen töiden aloittamista, lasten kuskaukset harrastuksiin, tuttujen laatikko- ja keittoruokien valmistaminen perheelle ja omat liikuntahetket. Arjessa minun on helppo pitää itsestäni huolta. Syödä fiksusti, liikkua sopivasti ja nukkua tarpeeksi.

Hyvässä arjessa palataan perusasioiden äärelle. Perusasioiden, jotka tekevät meidät onnellisiksi, tukevat meitä ja antavat meille turvaa. Hyvän arjen perusasiat tulevat arvomaailmastamme. Liian usein kuulen, että ”arki vie kaikki mehut” tai ”olisipa jo loma, että ehtisi huolehtia itsestä”. Jos arkesi kuluu arvomaailmasi ulkopuolella olevien asioiden parissa, se ei ole hyvää arkea (tai ainakaan hyväksi), sillä jatkuva arvojen vastainen elämäntyyli syö hyvinvointiamme. Jos esimerkiksi sinulle aidosti tärkeitä arvoja elämässä ovat terveys ja hyvinvointi, hyvä arkesi tukee tämän arvon toteutumista. Ja kyllä – hyvästä arjesta kiinni pitäminen vaatii joskus itsekkyyttä ja vaikeitakin valintoja. Mutta se kannattaa. Hyvän arjen vaaliminen kannattaa.

Pysähdy hetkeksi ja pohdi, mistä sinun hyvä arkesi koostuu. Mitä sinun pitäisi muuttaa tai mihin kiinnittää erityistä huomiota, jotta arkesi olisi hyvää? Pienetkin muutokset vaikuttavat!

Hyvää alkanutta vuotta ja hyvää arkea!

–        Tiina

Lisää
kirjoituksia